Van zorgenkind naar eyecatcher: nostalgie en nieuwbouw langs het Duits Lijntje

(Leestijd 5 minuten)

Er liggen nieuwe plannen op tafel voor de herbouw van het oude Stationskoffiehuis aan het Duits Lijntje in Veghel. Dit idee maakt deel uit van de herontwikkeling van het gebied rondom de voormalige Stadshobbywerkplaats aan de Parallelweg Zuid. In totaal moeten daar ongeveer veertig nieuwe woningen verrijzen.

Het oude Stationskoffiehuis op de hoek van de Spoorlaan en de Parallelweg Zuid staat al bijna twintig jaar leeg. Talloze buurtbewoners storen zich al jaren aan het flink verpauperde pand. Inmiddels hebben eigenaar Aldwin van Hooft en de gemeente een overeenkomst met elkaar gesloten. De gemeente heeft het pand meegenomen in de herontwikkeling van het hele gebied. Meerdere buurtbewoners zien de toekomst dan ook rooskleurig voor zich. Zo spreekt Jack Monde van een ‘prima plan’. Wel vraagt hij zich hardop af waarom het gedeelte achter het oude Stationskoffiehuis (Spoorlaan 23 en 25) niet direct wordt aangepakt. “Het ziet er niet uit. Als je dat zo laat staan, wordt dit stuk het nieuwe zorgenkindje van de wijk. Bovendien is het voor de bewoners van de nieuwe huizen ook niet echt aantrekkelijk om zo dicht bij deze vervallen panden te wonen”, denkt Monde. Een woordvoerder van de gemeente is het met hem eens. Zij geeft aan dat de gemeente vindt dat de gebouwen inderdaad verpauperd zijn en dat er iets mee moet gebeuren. “Dat is echter niet aan de gemeente, want deze panden zijn particulier eigendom”, legt een gemeentewoordvoerder uit.

Speelplek en jeu-de-boulesbaan
De gemeente richt zich daarom eerst op de herontwikkeling van de voormalige Stadshobbywerkplaats en het oude Stationskoffiehuis. Onlangs werden de plannen gepresenteerd aan omwonenden. De gemeente is, naast het bouwen van veertig nieuwe woningen, voornemens om de nabijgelegen speeltuin en jeu-de-boulesbaan te verplaatsen naar de overkant van de weg. Een gemeentewoordvoerder legt uit waarom: “Omdat de ruimte die daardoor vrijkomt wordt gebruikt voor het woningbouwdeel van het plan. De gehele speelplek en jeu-de-boulesbaan worden samen verplaatst naar de groenstrook. Die groenstrook wordt tegelijkertijd meer als toegankelijk park ingericht.”

Buurtbewoner Rowie en haar twee kinderen en buurtbewoner Jack zien de plannen wel zitten.

De sloop van de huidige speeltoestellen is al begonnen. Volgens Monde zijn de buurtbewoners niet ingelicht. De gemeente ontkracht dat: “Dit is besproken tijdens de participatieavond op 1 april. Ook zijn de toestellen en hun gebreken daar getoond en is verteld dat die niet meer veilig genoeg waren om te laten staan. Realisatie van de nieuwe speeltuin is overigens eerder mogelijk dan de realisatie van de woningbouwplannen.” De exacte inrichting van de nieuwe speeltuin moet nog worden ontworpen. De woordvoerder laat verder weten dat er veel groen bijkomt: “Het hele ontwerp is erg groen, zowel ten zuiden als ten noorden van de Parallelweg Zuid. Vooral in de strook tussen de Parallelweg Zuid en het Duits Lintje komt veel bruikbaar groen bij”, verzekert ze.

Cafeetje
Op de plek waar het voormalige Stationskoffiehuis stond komen nieuwe woningen te staan. De gemeente heeft dat afgesproken met Van Hooft, eigenaar van het verpauperde pand. Als tegenprestatie mag de architect tegen het Duits Lijntje aan een nieuw Stationsgebouw bouwen. De gemeente laat weten dat het er ongeveer hetzelfde uit moet komen te zien als vroeger. “Mogelijk trekt Van Hooft er zelf in met zijn architectenbureau. Het pand krijgt overwegend een kantoorfunctie. Met op de begane grond een ruimte die (mede-)gebruikt kan worden door bijvoorbeeld SIEMei. Daarover moeten overigens nog afspraken worden gemaakt.” Er kan eventueel ook ruimte worden vrijgemaakt voor een klein cafeetje.

Het architectenbureau van Van Hooft is momenteel gevestigd in Eerde. Ze zijn al een tijdje op zoek naar een andere plek. Van Hooft ziet een verhuizing naar het nog te bouwen Stationsgebouw wel zitten: “Het dubbele gebruik van een deel van het pand lijkt ons geen probleem. Met SIEMei is hier al meerdere keren over gesproken en dat verloopt tot op heden constructief.” Volgens Van Hooft is het nieuwe pand verder geschikt voor kantoorfunctie, gecombineerd met een stukje (semi-)openbaar gebruik op de begane grond.

Station Veghel
De grote vraag is alleen: wie gaat de herbouw van Station Veghel betalen. De gemeente wijst naar Van Hooft. De architect laat weten dat ze de herbouw inderdaad zelf gaan betalen. “De gedachte is nu om het in de stijl van toen met hoge plafonds en oorspronkelijke details terug te gaan bouwen. Het is daarom zeker geen investering met rendement of verdienmodel, maar hoe mooi kan het zijn om als architect in het oorspronkelijke station van Veghel te kunnen werken. De gemeente ziet de herbouw van het station als een kans om het in oorspronkelijke allure terug te brengen. Een stukje Veghelse geschiedenis terugbrengen op zijn oorspronkelijke plek, zoals het er ooit gestaan heeft, zou fantastisch”, vindt Van Hooft.

‘Mooi plan voor Veghel’
Rowie Willems is, net als Monde, buurtbewoner. Ze is positief gestemd over de nieuwe plannen: “Wij wonen sinds 2014 in deze wijk. Er komt steeds meer terug van het Duits Lijntje en vanuit SIEMei is er volop bedrijvigheid rondom het spoor. Toen ik van dit nieuwe plan hoorde, werd ik erg enthousiast. Het heeft een verbindende factor voor de buurt en brengt nostalgie en geschiedenis terug. Het is een mooi plan voor Veghel.”
De gemeente is tot slot blij dat deze prominente plek in de wijk eindelijk wordt aangepakt.

Voor wie zijn de woningen bedoeld?
28 stuks zijn sociale huurwoningen, die zijn bedoeld voor reguliere woningzoekenden: 25 procent loting, 50 procent op inschrijftijd en 25 procent directe toewijzing.

– Wel: Starters, eenpersoonshuishoudens, kleine huishoudens.
– Niet: specifieke zorgdoelgroepen en géén huisvesting specifiek voor statushouders.

Daarnaast komen er 12 koopwoningen. Deze zijn vrij te koop. Buurtbewoners hebben bij de gemeente aangeven dat ze liever geen speelplekken in wadi’s willen. De gemeente heeft daar begrip voor en heeft de speelplek naast de wadi’s ingetekend.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *