Boxtel, Rijk en provincie wijzigen afspraken PHS

(Leestijd 2 minuten)

Als de geraamde kosten voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer verder stijgen, gaat de gemeente 30 procent van die meerkosten betalen. Behalve als het louter om prijsindexatie gaat. Wel staat Boxtel er niet meer alleen voor om uitdagingen op te lossen.

Dat zijn de belangrijkste afspraken die gewijzigd zijn tussen de gemeente, provincie Noord-Brabant en het Rijk. De drie overheden werken sinds 2015 samen aan een pakket met verkeersmaatregelen om de beoogde sluiting van de dubbele overweg op te kunnen vangen. Over het huidige geschatte bedrag van 69 miljoen euro neemt Boxtel een deel van 15 procent op zich, het Rijk en provincie betalen de rest. 

ONDERHANDELEN

,,De afspraken zijn zo verstevigd en gericht op een toekomstbestendige samenwerking”, stelt verkeerswethouder Fred van Nistelrooij. In 2023 werd duidelijk dat de kosten voor de nieuwe infrastructuur de pan uit zouden rijzen: 22,5 miljoen meer bovenop de oorspronkelijke 40 miljoen euro. Het kostte Van Nistelrooij een half jaar onderhandelen voordat het Rijk en de provincie toezegden het gros van die extra kosten te dragen. 

De gemeente hoefde toen ‘slechts’ 4,5 miljoen euro bij te leggen. Maar destijds werd al wel aangegeven dat Boxtel bij toekomstige budgetoverschrijdingen meer zou moeten aftikken. Dat is dus 30 procent geworden,

Daarnaast zijn er ook diverse werkafspraken gemaakt. ,,Als we tegen uitdagingen aanliepen, was het eigenlijk zo dat Boxtel het moest zien op te lossen, maar nu dragen we met z’n allen die verantwoordelijkheid’’, vertelt Van Nistelrooij.

OPLOSSINGEN

Het Rijk en ProRail willen al jaren de dubbele overweg Tongersestraat gesloten zien. Daar heeft de gemeente in het verleden mee ingestemd, in combinatie met allerlei verkeersoplossingen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat Boxtel niet dichtslibt. De Keulsebaan moet worden aangepakt, er is een plan voor een verbindingsweg tussen Ladonk en de Kapelweg (VLK-weg), in buurtschap Tongeren moeten maatregelen worden uitgevoerd en Boxtel wil een fietstunnel onder de dubbele overweg. 

RAAD VAN STATE

Alleen de maatregelen in buurtschap Tongeren zijn onherroepelijk goedgekeurd. De overige plannen zijn tot dusver tegengehouden bij de Raad van State. Het Rijk en ProRail wilden de dubbele overweg eigenlijk in 2024 al sluiten, maar dat kan pas als de VLK er ligt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *