
Om de spoorwegovergang bij Esch veiliger te maken, wordt een deel van de fietsstraat Heikant verlegd. In 2029 moet de weg opschuiven naar halverwege de Runsdijk. Wachten op de realisatie van een noordelijke ontsluitingsweg, duurt te lang, vindt het college van B en W.
De overweg maakt deel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Omdat direct naast het spoor transportbedrijf Van der Struijk ligt, rijdt er vrachtverkeer. Vooral trucks die richting de A2 gaan of daarvandaan komen, moeten een scherpe bocht maken. Dat leidt tot gevaarlijke situaties, zeker wanneer de spoorbomen sluiten, aldus het college.
ANDER INZICHT
In eerste instantie was het plan om de overweg iets naar het zuiden te verplaatsen. Daarvoor was 3,4 miljoen euro gereserveerd. Spoorbeheerder ProRail kwam echter tot ander inzicht: met een ontruimingslicht en aanpassing van de Heikant verbetert de veiligheid voldoende.
Over de verplaatsing van de fietsstraat, is het afgelopen jaar overleg gevoerd met omwonenden, ondernemers en dorpsbelangengroep Platform Esch’ Perspectief (PEP). Volgens wethouder Fred van Nistelrooij staat iedereen achter het plan. In de nieuwe situatie rijden vrachtwagens iets verder door voordat ze linksaf de Heikant in kunnen. Op die manier blijft de spoorwegovergang vrij.
Voorzitter Joris van Os van PEP plaatst nog wel een kanttekening: ,,Wij kijken met argusogen naar de toekomstige woningbouw in de ‘oksel’ tussen de twee spoorlijnen bij Boxtel. Als die wijk geen goede ontsluiting krijgt, zal veel van het verkeer door Esch rijden en mogelijk via de vernieuwde Heikant.”
LASTIG INSCHATTEN
ProRail verwacht het verkeerslicht bij het spoor nog dit jaar te kunnen plaatsen. Hoewel de Heikant volgens planning in 2029 verlegd moet zijn, houden B en W nog een slag om de arm vanwege eventuele bezwaren. De benodigde grond is al in bezit van de gemeente.
De kosten zijn vanwege prijsstijgingen de laatste jaren lastig in te schatten, maar het project blijft wel binnen budget, volgens wethouder Van Nistelrooij.